A flow indicator for steam added in continuous c-centrifugals
Code (CO)MSI02P3750
Author (AU)Sakurdeep, S.
Gunness, D.
Wong Sak Hoi, L.
Title - French (FT)(Un indicateur de débit pour mesurer la vapeur ajoutée dans les essoreuses continues pour la massecuite C)
Title - English (ET)A flow indicator for steam added in continuous c-centrifugals
Document Type(DT)periodical article
Date of publication (DP)2001/02
Series (SE)Revue agric. sucr. Ile Maurice
Source (SO)80(3)/81(1-3): 247-251
Notes (NO)Published 2003
Language of text (LT)En
Language of summaries (LS)En
fr
Abstract (AB)The operation of continuous C-centrifugals was optimised with the installation of a flow indicator devised to measure the steam added in the centrifugals. In conjunction with cold water addition, the device could be fine-tuned to obtain the desired C-sugar purity with minimum rise of molasses purity. Tests were carried out to compare the centrifugal performance under normal operating conditions as well as under fixed experimental conditions with the use of the steam flow indicator. The operational variables (water and steam addition) were set to yield C-sugar of around 85o purity at various massecuite throughputs. The resulting C-sugar quality was practically the same for all sets of experiments, and different options for setting the operational parameters became possible. Loss of sucrose to final molasses, i.e., purity rise across the continuous C-centrifugals, can be minimised by the effective control of the addition of both steam and water. [FRENCH: Le fonctionnement des essoreuses continues pour la masse cuite C a été optimisé grâce à l'installation d'un indicateur de débit, destiné à mesurer la quantité de vapeur ajoutée dans ces centrifuges. Avec l'apport d'eau froide, le dispositif pouvait être ajusté afin d'obtenir la pureté voulue du sucre C, avec une hausse minimum de la pureté de la mélasse. Des tests ont été effectués afin de comparer, avec l'aide de l'indicateur de débit de vapeur, les performances des centrifuges sous des conditions normales de fonctionnement de l'usine, de même que sous des conditions expérimentales déterminées. Les variables de fonctionnement (l'apport d'eau et de vapeur) ont été réglées afin de produire du sucre C d'une pureté avoisinant les 85o au niveau des différents débits de la masse cuite. La qualité du sucre C obtenu était pratiquement identique pour les diverses séries de tests effectués, et un certain nombre d'options pour régler les paramètres de fonctionnement étaient alors possible. Par exemple, la perte de saccharose dans la mélasse et la hausse de pureté au long des centrifuges continues pour la masse cuite C peuvent être minimisées par une régulation efficace des apports d'eau et de vapeur.]
Descriptors - English (DE)molasses purity
molasses
cane sugar manufacture
Continuous C Centrifugals
Massecuite
operational loss
physical loss
equipment
Descriptors - Geographic (DG)MAURITIUS
Sort Key 1(K1)Cane sugar manufacture
Sort Key 2 (K2)Molasses
Date record entered (DA)2002-10-08
Language of analysis (LA)En
Affiliation (AF)Mauritius Sugar Industry Research Institute
Location (LO)LIB
Processing status (PS)CAT
MSIRI Staff (MS)ST