Review of production trends, variety situation and breeding efforts for sustainable sugar production in the central sector of Mauritius
Code (CO)MSI02P3734
Author (AU)Ramdoyal, K.
Bissessur, D.
Badaloo, G. H.
Mungur, H. L.
Rivet, L.
Organisation (OR)Mauritius Sugar Industry Research Institute
Title - French (FT)(Analyse de la production, de l'évolution variétale et de l'apport de l'amélioration génétique à l'exploitation durable de la canne dans le secteur centre de l'ile Maurice)
Title - English (ET)Review of production trends, variety situation and breeding efforts for sustainable sugar production in the central sector of Mauritius
Document Type(DT)periodical article
Date of publication (DP)2001/02
Series (SE)Revue agric. sucr. Ile Maurice
Source (SO)80(3)/81(1-3): 216-227
Notes (NO)Published 2003
Language of text (LT)En
Abstract (AB)In Mauritius, the Central Sector comprises the districts of Plaines Wilhems and Moka, and includes two estates, Mon Désert Alma and Highlands. It has 8500 ha under sugar cane and contributes around 10 percent of annual sugar produced. Four major soil groups are represented in the sector, the Humic Ferruginous Latosols (F-soils), the Latosolic Brown Forest (B-soils), the Low Humic Latosols (L2-soils), which together account for 82 per cent of its sugar cane lands, and the Humic Latosols (H-soils). This agro-climatic zone is subject to excessive rainfall, low temperatures, cloudiness, and leaf spot diseases such as yellow spot (Mycovellosiella koepki) and rust (Puccinia melanocephala), which limit production and hinder the rate of release of varieties adapted to this sector. Breeding efforts have been directed to the production of higher-yielding disease-resistant varieties suitable for harvesting at different periods. Since 1950, more than 20 varieties have been exploited in this Sector of which five have been cultivated over 30 per cent of the total area under cane. As from 1999, six new varieties have become available for cultivation in specific areas with various ripening profiles. During the past 50 years, sugar yield in the Central Sector has increased from 7 t ha-1 to peaks of over 9 t ha-1 representing a yearly progress of 32.4 kg sugar ha-1 or 0.41 per cent ha-1 . It is considered that the cultivation of new varieties has contributed appreciably to this increase. This paper analyses production trends and changes in breeding and selection efforts that have contributed to this progress and ensured the sustainable production of sugar in this difficult environment. [FRENCH: La région cannière du centre de Maurice, qui comprend les districts de Plaines Wilhems et de Moka, est représentée par deux établissements sucriers, Mon Désert Alma et Highlands. Cette région cultive 8 500 ha de canne à sucre et contribue à hauteur de 10 pour cent de la production sucrière annuelle du pays. Ce secteur comprend principalement quatre groupes de sols, les Humic Ferruginous Latosols (F), les Latosolic Brown Forest (B) et les Low Humic Latosols (L2) qui totalisent 82 pourcent de la superficie cultivée et les Humic Latosols (sols H). Cette zone agroclimatique est caractérisée par une pluviosité abondante, des températures basses et un ensoleillement réduit, et est sujette à la prévalence de deux maladies foliaires, la moucheture jaune (Mycovellosiella koepkei) et la rouille (Puccinia melanocephala). Tous ces facteurs limitent la productivité et ralentissent le progrès génétique pour cette région. L'amélioration variétale vise à augmenter la productivité de la région à travers la création de nouvelles variétés de canne à fort rendement, résistantes aux maladies et qui conviennent à différentes périodes de la récolte. Depuis 1950, plus d'une vingtaine de variétés ont été exploitées dans ce secteur, dont cinq ont été cultivées sur une étendue dépassant 30 pourcent de la superficie sous canne. De 1999 à ce jour, six nouvelles variétés, mûrissant à différentes périodes, ont été homologuées. Au cours des cinquante dernières années, le rendement en sucre dans ce secteur a augmenté de 7 t ha-1 à des taux de 9 t ha-1, équivalant à un progrès annuel de quelque 32.4 kg de sucre à l'hectare, soit 0.41 pourcent ha-1. Cette amélioration de la productivité peut être attribuée, dans une certaine mesure, à la disponibilité de variétés plus productives. Cette communication analyse les grandes tendances de la production sucrière du centre et souligne les progrès accomplis dans le domaine de la recherche en génétique appliquée, assurant ainsi l'exploitation durable de la canne dans cet environnement.]
Descriptors - English (DE)SUGARCANE
Breeding
Adaptation
superhumid zone
Genetic progress
Descriptors - Geographic (DG)MAURITIUS
Sort Key 1(K1)Sugarcane
Sort Key 2 (K2)Breeding
Date record entered (DA)2002-10-04
Language of analysis (LA)En
Location (LO)LIB
Processing status (PS)CAT
MSIRI Staff (MS)PB